Sahar'z

Sahar'z
0 comments

Pesanan Buat Diri

Monday, April 8, 2013


       Jawapan tiada berpenghujung:

  • hati kena kuat...............
  • diri kena kuat...............
  • semangat kena kuat.............
  • usaha kena kuat................
  • berfikir harus kuat ................
  • tahan maki dan caci harus kuat..................
  • sayang orang kena kuat.......................
  • lawan kena kuat..................................
  • kawan kena kuat .............................
  • kehendak harus kuat......................
  • Ingat Allah SWT kena kuat....................
  • membaca kena kuat........................
  • lawan nafsu kena kuat......................
  • Tolong orang kena kuat.............
  • amal jariah kena kuat.............
  • makan minum kena kuat............
  • tidur kena kuat................
  • lawan sakit dalaman dan luaran kena kuat........



kekuatan itu Normal...........

0 comments

Aaron dan Beto

Monday, December 24, 2012

Beto dan Aaron tercungap-cungap semasa air keruh..



Beto: Ron, mana pegi tuan kita tu….?

Aaron: Entahlah to….dia blik kg kot..eye eak…siapa nak tukar air kita ni?dah keruh kot…

Beto: Tu la pasal….pglihatan aku dah kabur ni….

Aaron: ko rasa tuan kita tu sayang kat kita x?

Beto: gilerr tak sayang….dia pegi  kejap je tu…

Aaron: xpala janji dia blik  bawak Ain (hawani)  tuk aku….hehehhe…

Beto: ek eleeeee…..ber adam hawa plak ngan aku..puih…

Aaron: Ala tuan borek ,ikan rentek la bro….kitakn selalu temankan dia layan drama tu….

Beto: hok aloh mu…xder maknernyerr...



Setelah air diganti....keselesaan dirasai oleh Beto dan Aaron..




Setiap yang Normal perlu Berkasih Sayang...

0 comments

Sekadar cerita..

Wednesday, April 25, 2012

Cerita 1
Dalam hujan lebat, malam gelap gulita, jalan tidak
berapa nampak, aku cari jalan mudah follow kereta depan, tiba-tiba kereta itu emergency brake, aku sondol belakang keretanya. Aku turun dalam hujan lebat dan marah pemandu itu kerana berhenti mengejut, tapi dia nampak kehairanan kerana aku marah dia dalam garaj kereta rumahnya.

 

sorry salah sondol bos...

 

 



Cerita 2
Tiga orang Asli menaiki motosikal dan ditahan polis trafik.
Namun penunggang motor tersebut tidak berhenti.
Dengan muka tidak bersalah penunggang tersebut berkata,
'Tak muat dah tok, kami dah bertiga!!!, jalan dulu tok…" 

 

jan ko heran.....

 

 

 

 Ini xnormal.....!!

0 comments

Machining: An Introduction

Saturday, April 14, 2012

           In terms of annual dollars spent, machining is the most important of the manufacturing processes. Machining can be defined as the process of removing material from a workpiece in the form of chips. The term metal cutting is used when the material is metallic. Most machining has very low set-up cost compared to forming, molding, and casting processes. However, machining is much more expensive for high volumes. Machining is necessary where tight tolerances on dimensions and finishes are required.

 
The Machining section is divided into the following categories:
  1. DRILLING:

     
  2. TURNING:

     
  3. MILLING:

     
  4. GRINDING:

     
  5. CHIP FORMATION:



Know something is Normal... 
0 comments

Revealed to the Bee

Friday, October 28, 2011


           Bee seen remarkable architectural skill. hexagonal Tues built is based on calculating complex mathematics. They used seitem where they could maximize storage with minimal material. Interesting aspects of the cell is the bees start to build cells from different points and meet in the middle. However, there was no dispute in which the point of intersection. This situation reflects that the bees ordered from a single source
 

God inspired the creation of bees   
 
 
And thy Lord inspired the bee, saying: "Take you habitations in the mountains and timber trees, and also in the buildings erected by man. Then eat of all the flowers and fruits and follow the road rules that inspired thy smooth to you ". (So) will be out of the drink in different colors from the body containing healing for mankind. Indeed this is there for people who think.
Surah An-Nahl :68-69
 
 
Normal human beings are human beings who always think
0 comments

Hakikat yang jelas : PENCIPTAAN

           Ketika sains memusnahkan teori evolusi yang cuba menjelaskan hidupan sebagai perkembangan kebetulan, ia menunjukkan di dalam proses ini bahawa di sana terdapat sebuah ciptaan sempurna di dalam alam. Semua makhluk hidupan wujud melalui ciptaan Tuhan.

           Teori evolusi membuktikan bahawa hidupan adalah hasil" Kebetulan".Bagaimanapun, semua bukti saintifik bahawa hal ini adalah  tidak benar dan hidupan sebenarnya telah dicipta dengan sebuah rekaan yang amat superior untuk diterangkan sekadar melalui kebetulan.

         Hari ini, bagaimanapun masyarakat saintifik telah mengakui kekarutan dakwaan ini, dan sejumlah besar saintis mangakui bahawa hidupan adalah hasil kerja suatu zat Maha Pencipta.

Daripada sebuah sel menjadi seorang manusia
                    

Wahai manusia!apakah yang memperdayakan mu kepada tuhanmu yang maha pemurah? Tuhan yang telah mencipta dan mengatur kejadianmu lalu menjadikan anggotamu sesuai, serta menjadikan sama padan dengan kekuatannya: dalam bentuk dan rupa apa sahaja yang dikehendakinya, dia menyusun kejadianmu. 
Surah Infithar: 6-8




biarlah kita berfikir secara normal,agar tidak membatasi Pencipta kita....


         
0 comments

Talk about Airconditioning

Friday, March 11, 2011

LAPORAN SEMINAR: PENJELASAN SERTA REKA BENTUK PENYAMAN UDARA
           Pelajar tahun akhir Diploma Kejuruteraan Mekanikal Serta Teknologi Universiti Tun Hussein Onn Malaysia(UTHM) dikehendaki untuk menghadiri satu seminar kejuruteraan yang telah  diadakan  pada ketetapan berikut:

Tarikh: 5 Mac 2011

Tempat: Bilik Kuliah Makmal automotif dan enjin pembakaran Dalam

Masa: 9.00 a.m- 12.30 p.m

Jumlah peserta: 16 orang

Sehubungan dengan itu Encik muhsein bin Taib dan Encik Mahmod Abd Hakim bin Mohammad selaku penyelaras bagi seminar ini serta sebagai pensyarah bagi subjek DDF 2083 Reka Bentuk Sistem Penyaman Udara telah mengambil satu inisiatif menjemput seorang penceramah yang berpengalaman dalam bidang kejuruteraan amnya dah pengkhususan kepada rekabentuk sistem penyaman udara, penceramah jemputan tersebut bernama Encik Romadan bin Hamzah yang bekerja sebagai seorang Perunding  di sebuah syarikat SAFF CONSULTANT .

            Sepanjang seminar ini dijalankan Encik Romadan mengetenggahkan corak seminar secara santai bagi  memberi peluang kepada  para pelajar bertanyakan soalan secara langsung sekiranya terdapat sebarang persoalan yang perlu untuk dijelaskan secara lanjut. Seminar ini Dilaksanakan melalui tiga sesi dan memakan masa selama lebih kurang tiga jam setengah. Sesi pertama lebih menjurus kepada bidang kejuruteraan secara umum dan menyeru para pelajar menanamkan minat dan semangat untuk mempelajari segala teori dalam bidang kejuruteraan untuk memastikan para pelajar dapat mempraktikkan ilmu tersebut  ketika berkerja di lapangan industri.
             Tambahan pula, suatu nilai tambah perlu ada dalam diri seorang pelajar kejuruteraan bagi mempersiapkan diri pelajar  apabila sebarang soalan yang berkaitan dengan kursus yang diambil,contohnya pelajar haruslah bersedia dengan sebarang penukaran unit (Standard Unit) yang sentiasa diaplikasikan ketika di industri kelak kerana tidak semua unit yang dipelajari ketika di universiti akan digunapakai ketika di industri. Pelajar  haruslah tahu mengunakan unit-unit yang ditetapkan oleh British seperti feet, cfm ,l/s, Btu/hr dan gallon. Sesi pertama ini membuka mata para pelajar bahawa cabaran ketika mengharungi alam pekerjaan nanti adalah sangat mencabar dan perlunya nilai tambah dalam diri pelajar bagi merungkai permasalahan seterusnya melahirkan model jurutera yang berkualiti dan profesional dalam segenap aspek kejuruteraan yang telah dikhususkan.      
                  
          Sesi kedua seminar ini juga berorentasikan konsep santai iaitu Encik Romadhan hanya menunjukkan lakaran rekabentuk penyaman udara yang telah disiapkan oleh beliau bagi beberapa bangunan dalam bentuk lukisan AutoCad dan Blueprint. Antara pengisian sesi tersebut beliau telah memberikan satu bentuk kes pembelajaran (case study) dalam bilik seminar bagi mengukur nilai penyejukan dalam bilik tersebut,dengan berbekalkan formula ringkas para pelajar telah mengira nilai penyejukan dan kuasa kuda ( Horse Power) bagi setiap ruang pengaliran udara (Duct system). Disamping itu beliau sendiri memberi tahu beberapa bebanan penyejukan bagi setiap ruang tertutup misalnya sebuah pejabat haruslah mempunyai lingkungan beban sebanyak 60-65 Btu/hr. Secara kesimpulanya sesi kali ini memberi peluang kepada para pelajar mampraktikkan kebolehan untuk mengira julat suhu dalam suatu permasalahan situasi yang telah sitetapkan.

         Penyaman udara secara umumnya mempunyai beberapa unit yang perlu diketahui iaitu split unit,window unit, Varable refrigerant Flow dan  Chilled water system, sesi ketiga lebih menjurus kepada penyataan masalah dan akan dijawab secara langsung oleh Encik Romadan( Question and Answer).Beberapa percambahan telah diberikan semasa sesi ini iaitu jenis pengudaraan dalam penyaman udara ada tiga jenis seperti pemasangan pada dinding (wall mounted), cyling asset dan  cyling expose. Kesesuaian meletakkan sistem penyaman udara di dalam bilik amatlah penting bagi memberi keselesaan kepada pengguna dan mengekalkan kefisyenan pengaliran udara berjalan lancar dan mengambil kira sistem perpaipan serta jenis- jenis paip yang digunakan.

          Setiap permulaan ada perakhiranya, seminar ini berakhir dengan jayanya yang memberi input berguna kepada para pelajar pengkhususan untuk bidang kejuruteraan. Keramahan encik Romadan merupakan kunci pemahaman yang begitu jelas oleh para pelajar kerana beliau memberikan realiti sebenar dan beberapa contoh permasalahan  yang turut memberikan peluang kepada para pelajar bertanyakan soalan waima kerjaya beliau sebagai seorang perunding kejuruteraan, beliau menyeru para pelajar agar gigih berusaha dan menuntut ilmu bagi mempersiapkan diri dalam segala cabaran yang mendatang.

Disediakan oleh,                                       - Dengan hikmah,kita meneroka.-                    
( Saharuddin Bin Bolong)                                  

Manusia Normal adalah manusia yang sentiasa Mengejar Cita2nya....

 

like

Code

Be Cool